Вашингтон і Берлін насторожені передчасним членством України в НАТО

Україна та її союзники – країни Східної Європи наполягають на офіційному запрошенні Києва в НАТО вже на саміті в 2024 році. США та Німеччина вважають таке рішення передчасним. Вони пропонують обмежитися постачанням Україні зброї та боєприпасів до завершення війни з Росією. Найбільші донори України не заперечують потребу вступу України в Північноатлантичний блок, але пропонують зачекати.

Про це повідомило журнал Foreign Policy, 30 січня. 

Україна має підтримку в швидкому вступі до НАТО Східної Європи, зокрема Польщі та країн Балтії, які вже є членами Альянсу. Вони вважають, що це найефективніший спосіб припинити війну в Україні, який переконає Росію не поширювати свою агресію й на інші території Європи.

“Я дуже часто чую аргументи, що ми не можемо запросити Україну в НАТО, поки триває війна. Я вважаю, що це надзвичайно небезпечний аргумент, тому що це де-факто надає Путіну право вето на НАТО і дає йому стимул продовжувати бойові дії в Україні на невизначений термін”, – заявив колишній прем’єр-міністр Данії та попередник генерального секретаря НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Foreign Policy зазначає, що на противагу твердженням прихильників швидкого вступу, опоненти впевнені в можливому повномасштабному конфлікті НАТО з Росією. Альянс не може обійти основний принцип членства в ньому, що вимагає безпосереднього втручання в конфлікт для захисту її країни-члена. В перспективі, на думку Заходу, це може “спровокувати ядерний конфлікт Росії та НАТО”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *